Vad säger hunden? - Med gester

Mycket intressant kom fram på SKK Avelskonferens helgen 10-11 november 2018. Konferensen hade temat "Avel för exteriör - då, nu och i framtiden".
I detta inlägg kommer lite tankar från en föreläsning med temat "Exteriör ur ett kommunikationsperspektiv och senaste nytt på forskningsfronten", med föreläsare Per Jensen som är professor i etologi på Linköpings universitet.

Avel - Exteriör - Kommunikation
Enligt DNA-studier så härstammar våra hundar från endast några få varghonor, troligen i Sydostasien. De kan ha blivit tama av att få mat av männsikor, och i och med det började domesticeringen av vargen och även avel för vissa egenskaper.

Det som alltid sker när en djurart domesticeras är att utseendet på djuret förändras. Följande förändringar är typiska:

Storlek - oftast till det mindre Pälsen förändras - oftast till mindre päls Pigmentförändring - ljusare färger, fläckar och pigmentlösa vita partier Kortare ben Kortare skalle och trubbiga nosar Hängande öron Krullsvans Hudveck Jämför till exempel en varg med en bulldog som enligt Per har alla kända exteriöra domesticerings förändringarna. De här typiska förändringarna sker spontant och kallas domesticeringsfenotypen och kan ses hos en uppsjö av arter som omfattar allt från hundar, grisar och kor till vissa icke-däggdjur som höns och vissa fiskar.

1959 startade den ryske genetikern Dmitry Belyaev ett experiment där man domesticerade silverräv. Man avlade endast för beteende (tamhet) genom att välja de rävar i avel som visade upp minst rädsla för människor (se Belyaevs experiment med silverräv). Mycket riktigt lyckades man få fram tama rävar som beter som hundar. Och precis som Belyaev misstänkte så dök också de typiska exteriöra förändringarna upp utan att man avlat för det. Det första som hände var pigmentförändringar. Inom 10 generationer föddes rävar med hängöron, krullsvansar och trubbnosar.

Vad har nu detta med kommunikation att göra?
Hunddjur kommunicerar med olika kroppssignaler. Vargen har ett brett spektra av olika kroppsignaler. Bara med ansiktet påstås vargen ha 60 olika ansiktsuttryck att kommunicera med. Med hundar har man sett att ju mer varglik en hund är, desto mer kroppssignaler använder den. I studier visade sig siberian husky och schäfer vara mest varglika i sitt kroppspråk, men ändå har en schäfer bara 12 olika ansiktsuttryck på sin repertoar jämfört med vargens 60.

Ja, hur signalerar man med öronen när de hänger? Vad gör man när man har för lite ragg eller ingen ragg alls? Eller är för långhårig för att resa ragg? Hur varierat kan man signalera med en svans som krullar sig över ryggen? Och hur gör man olika ansiktsuttryck när ansiktet redan är fast i ett hoprynkat ansiktsuttryck?

Enligt studier har därför hundar svårare att kommunicera med varandra än vargar har. MEN, hundar är ju inte avlade för att kommunicera med varandra, utan med människor.

Hur kroppsspråket kompenseras
Våra hundar kan istället sådant som vargar inte kan och inte behöver.
Dels kompenserar de det med rösten, se tidigare inlägg. En varg har bara en typ av skall, medan till exempel en Staffordshire bullterrier har 12 olika typer av skall. Och matte och husse förstår oftast på nåt instinktivt sätt skillnaden på olika skall.

Men något ännu mer intressant är detta med referens gester. Hundar förstår våra referens gester. När vi till exempel pekar eller tittar på något så förstår hunden att den ska gå dit. Och man vet ju att hundar inte bara förstår våra gester, utan man kan dessutom lära hunden teckenspråk om ägaren eller hunden är döv.

Men inte nog med att de förstår gester. Till skillnad från vargar så använder hundar själva referens gester för att kommunicera med människor. Forskare har kartlagt 19 olika referns gester som hundar använder för att till exempel säga ge mig mat/vatten klia mig ge mig leksaken öppna dörren Här är länk till en film så du kan se exempel på vilka gester de gör. Du kommer känna igen dom! :)