Värmeslag!

Värmeslag är när kroppens förmåga att hålla sin temperatur på en normal nivå inte längre fungerar och detta är livshotande, och varje år dör tyvärr hundar av värmeslag.
Att hunden blir överhettad kan leda till allvarliga inre skador på till exempel hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar. Många hundar behöver tyvärr ligga inlagda på djursjukhus i flera dagar, och det hjälper tyvärr inte alltid för att rädda hunden. Men om hundägaren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva, så i detta inlägg kommer vi ta upp vad man kan göra själv. Men först ska vi se på orsaker och symptom.

Orsaker
Hundar drabbas tyvärr av värmeslag ännu lättare än människor eftersom de inte kan göra sig av med överskottsvärme genom att svettas eftersom de bara har några få svettkörtlar i sina tramdynor. Hundars sätt att sänka sin kroppstemperatur är istället genom att hässja, för då kyls blodet ner när den kalla luften passerar blodkärlen i munnen. Men om luften är varmare än hundens blod kan hässjandet till och med få motsatt effekt.

Det är väl känt att hundar kan dö av värmeslag om de lämnas i bilen en varm dag, men det kan även ske under pågående bilfärd trots AC om hunden är placerad längst bak i bilen i en bur omgiven av massa bagage som blockerar luftcirkulationen. Här kommer en påminnelse om temperaturerna i bilen:

En annan anledning till värmeslag kan vara att hunden motioneras i varmt väder till exempel genom att cykla med den, låta den rusa runt i skogen, jaga bollar, mm. Tidigare denna månad rapporterades det från Storbrittanien om en helt frisk hund som dog av värmeslag på sin vanliga promenad en het dag. Så även om promenaderna är viktiga så får man ha lite urskillning om när på dagen man går ut och i vilket tempo man går, och vara noga med att se till att ha med sig vatten och kanske investera i en kylväst till hunden.

I denna extrema värme vi upplever den här sommaren 2018 kan hunden faktiskt även få värmeslag i hemmet. Inomhus kan det bli för varmt när solen ligger på så ha vattenskålar överallt, vädra, duscha hunden vid behov, och kanske det vore skönt för både människor och hundar med en AC denna sommar...

På tomten kan hunden få värmeslag av att befinna sig i solen alltför länge utan möjlighet till skugga och svalka i till exempel en barnpool som den kan välja att bada i som den vill. I brist på pool funkar tydligen också en balja med vatten! Sätt upp parasoll eller annat solskydd som ger skugga.

Symptom
De första symtomen kan vara att hunden söker sig till vatten eller till kalla golv där magen svalkas. Redan här är det dags att börja vara uppmärksam efter följande tidiga tecken på värmestress som: att hunden hässjar kraftigt, dreglar, är orolig och söker svalka. Hunden kan ha hög puls och klarröda slemhinnor i munnen som känns torra när man rör vid dem.

När hunden fått allvarligt värmeslag blir den svag och vinglig, faller ihop eller orkar inte resa på sig och får andningssvårigheter. Den kan också få kräkningar och diarré. I grava fall kan hunden hamna i chocktillstånd och bli medvetslös.

Åtgärder
Det är när temperaturen går över 42 grader som det börjar bli riktigt farligt. Se till att ha en termometer för din hund hemma och ha koll på vad din hunds normala temp brukar ligga på. Då vet du lätt om din hunds temp börjar stiga så att du snabbt kan göra något åt det. (Normalt brukar en hunds kroppstemeperatur ligga mellan 38-39˚C).

Tidiga tecken på värmeslag kan du behandla själv genom att omedelbart erbjuda kallt vatten, se till att hunden håller sig stilla och kyl ner hunden med handdukar doppade i svalt vatten (inte iskallt) som du lägger på hunden, och lägg gärna också en blöt handduk i ljumsken. Handdukarna kommer att behöva blötas om tills hunden andas lugnt och temperaturen har kommit ner till 39,5˚C.

OBS! Ge aldrig febernedsättande mediciner till en hund med värmeslag eftersom det inte är samma tillstånd som feber och hundens tillstånd kan förvärras ytterligare av dessa mediciner.

Har du själv lyckats få ner temperaturen på en överhettad hund bör du ändå kontakta din veterinär eftersom hunden fortfarande kan vara uttorkad, och den förhöjda temperaturen kan ha orsakat skador på hundens organ.

Allvarlig överhettning kräver omedelbar veterinärvård och kan alltså inte behandlas själv! Vira in hunden i en dyblöt (inte iskall) handduk och åk direkt till närmsta djursjukhus, eller veterinär.

Vad kan man göra om man ser en hund i en varm bil?
Notera klockslaget när du upptäckte hunden och försök omdelbart få tag på ägaren till bilen genom att notera bilens registreringsnummer och be närmaste butik att ropa ut en efterlysning i sitt högtalarsystem eller använda Transportstyrelsens tjänst ”Vem äger fordonet?”.

Om det här inte lyckas kontaktar du polisen. Och om situation är så akut för hunden att polisen inte hinner dit, hämta snabbt vittnen som kan bekräfta den allvarliga situationen, krossa därefter en ruta, hjälp hunden ut och följ behandlingsråden ovan.
Är man säker på överhängande livsfara för hunden och det inte finns någon annan utväg finns det nämligen stöd för detta i brottsbalken, bara man först sett till att det finns vittnen till situationen och att polis har kontaktats innan rutan krossades.

Dock är det bra att känna till, innan du krossar nån ruta, att moderna elbilar kan ha AC på i bilen utan att du hör ett motorljud och trots att ingen är i bilen. Elbilsägare kan nämligen se bilens temperatur i sin mobil och reglera den därifrån, så hunden du tror är i nöd kan åtnjuta den perfekta temperaturen. Därför är det bra att noga kontrollera att hunden i elbilen visar på symptom på överhettning och göra en extra ansträngning att få tag på ägaren till elbilen innan du slår sönder rutan, eftersom stödet i brottsbalken nämnd ovan endast gäller om du och ett par vittnen till situationen konstaterat att hunden verkligen är i överhängande livsfara.

Tack för att du besökte vår blogg! Vi önskar er alla en fortsatt trevlig sommar och hoppas att vi alla kan hitta sätt att hantera värmen och njuta av solen i lagom doser!