Utställning - Hur kommer jag igång?

Okej, så vi förstår hur utställning främjar rasen, och att tävla om att bli Årets Utställningshund låter ju kul, men hur kommer man igång med det här med utställning nu då? Det kan kännas lite övermäktigt om man inte hållt på med utställning tidigare. Därför har vi bett Jörgen Lundqvist svara på några frågor så att vi vet hur vi ska börja.

Vad behöver man för utrustning? Låter både dyrt och tungt med alla tält och grejer för utställning...

Haha, ja ibland kan det kännas som att man har med hela bohaget för en dag på utställning… Men, skämt åsido, så behövs det inte alls så mycket prylar egentligen. Att det krävs en massa dyra grejor för att syssla med utställning är nog en bild många har, men vi ställde i många år innan vi skaffade exempelvis ett tält.
Det enda som egentligen behövs i utställningsringen är ett bra utställningskoppel och något att fästa nummerlappen med, men innan man ens bestämmer sig för att åka på en utställning vill man ju prova lite hemma! För det behöver du nästan ingenting mer än glatt humör, tålamod och en massa hundgodis…
För att börja träna hemma hade jag först kollat om uppfödaren eller någon bekant har ett utställningskoppel att låna ut. Finns inte det rekommenderar jag att man köper ett tunt och runt (5mm) i enkel bomull. De kostar ca 35-60 kronor.

Vad bra! Men kan du förklara vad som menas med ett utställningskoppel? Varför kan man inte ha ett vanligt?

I grunden kan man säga att vanliga koppel och halsband är alldeles för stora, tunga och klumpiga för att fungera i ringen. De koppel man använder för utställning är mycket mindre och nättare. Man kan säga att ett utställningskoppel helst inte ska synas. Det ska dölja så lite som möjligt av hunden och störa så lite som möjligt när hunden rör sig. Därför rekommenderar jag heller inte de utställningskoppel med en massa ”bling-bling” på som annars är så populära. Dels är de tunga. Dels är de svårhanterade för dig som handler.

Första gången du sätter på hunden det nya kopplet ska du dock tänka på att de är annorlunda än vanliga koppel. Man måste vara nättare på handen eftersom de är så skarpa. Annars blir det en obehaglig upplevelse för hunden. Jobba med att få hunden att följa din röst förstärkt med godis utan att dra i kopplet.

Okej, det va ett bra tips. Så förutom koppel då, vad mer behöver man skaffa?
Ja, trimbord. Jag rekommenderar verkligen att man skaffar ett trimbord att ha hemma.

Trimbord till nakenhundar - varför är det viktigt?
En mycket viktig del av bedömningen av vår ras sker med hunden uppställd på ett trimbord. Där ska domaren i lugn och ro kunna gå igenom hunden. Man tittar på tänder, går igenom hela hunden och känner igenom den. Under hela tiden ska hunden stå stilla och helst uppställd på korrekt sätt. För så gott som alla hundar är det här det svåraste momentet. Bara att stå på ett bord är svårt för många. Att dessutom stå blick stilla medan en främmande människa tittar en i munnen och känner igenom varje del av en (inklusive mellan benen på hanhundar för att känna att båda testiklarna fallit ner) kräver mycket träning. Har man ett trimbord hemma blir den träningen så mycket lättare. Då vänjer hundarna sig vid att bli hanterade på bordet redan från mycket liten ålder. Det är det första vi gör med valpar de när kommer till oss. Då blir det en lek och något positivt och det blir inget skrämmande att stå på ett högt bord. Massor med godis och beröm! Bara korta stunder. Det får inte bli något negativt. Då blir det naturligt.

Trimbordet har du stor nytta av i vardagen också. De är lagom höga och stora så att du på ett bekvämt sätt ska kunna sköta kloklippning och annat där. Trimbord finns i lite olika varianter. Har du inte så mycket plats hemma rekommenderar jag ett som man enkelt kan fälla ihop och ställa undan när man inte använder det.

Var kan man köpa det man behöver?
Utställningskoppel och annat finns tyvärr sällan i den vanliga djurbutiken hemma. Vissa butiker har specialiserat sig på utrustning för utställning. Ofta har de mycket försäljning via nätet. Du kan köpa ett nytt bra trimbord för ca 1100-1500kr men jag rekommenderar faktiskt att man kollar på Blocket först. Bra begagnade trimbord hittar du för ett par hundralappar.
http://www.satchmos.se/product/935/trimbord-12060cm-stallbart
https://www.4dogs.se/klippa-trimma/trimbord-triminredning/manuella/trimbord-m

Utställningskoppel, förutom den typen jag nämnde innan, rekommenderar jag definitivt inte att du köper via nätet. Våra hundar är ju väldigt känsliga i huden och många koppel skaver. Bäst är faktiskt att köpa koppel på just utställningar. På alla officiella utställningar finns det massor av försäljare. Här kan du själv känna på och prova kopplen. Var noga med att känna efter så att det inte finns sömmar eller andra detaljer som ligger mot hundens hals. Utställningskoppel kostar från 30kr till 3-400.kr Tänk på att dyrast absolut inte behöver vara bäst. Själv tycker jag att de enklaste kopplen oftast fungerar bäst. Mjukt och lätt är nyckelorden.

Vad ska man träna på först, och hur börjar man träna på det hemma? Och hur ofta?
Det första man lär en valp är ju att bli hanterad. Det gäller ju oavsett om du tänkt ställa ut eller inte, men som jag nämnde innan är det extra viktigt vid utställning. Med hantering menar jag att både du och främmande människor får känna igenom hunden, titta på dess tänder och flytta dess fötter och annat utan att den reagerar negativt. Valpar är sällan rädda för att stå på ett trimbord. Ha den där korta stunder som en lek. Bara beröm och godis! Max 5 minuter i taget.


Med köttbulle blir det väldigt roligt att stå på bordet!

Vänj din hund vid att du tar i den och tittar på tänderna. När hunden står är det också viktigt att tidigt vänja den vid att du får flytta på dess fötter. Det här tränar man ca 5-15 minuter per dag och gör det till en lek. Nästa steg är att låta andra människor göra samma sak samtidigt som du är med och ger trygghet. För vuxna hundar som inte tränat på detta tidigare är det lite svårare, men man gör egentligen på precis samma sätt som med valpar. Positiv och lekfull träning utan att ställa krav. Reagerar hunden negativt backar man bandet lite och avslutar med något som är positivt. Hunden ska ju stå när man gör det här, men hur man tränar hunden på att stå rätt ska vi prata lite mer om nästa gång, så det ska jag inte gå in på här. Ett tips är att gärna låta alla människor som kommer och hälsar på hos er känna på hunden och titta på dess tänder. Det brukar vara jättebra träning!

Behöver man gå på ringträning också?
Ja, det tycker jag är en väldigt bra idé. Det är kul! Den bästa och roligaste träningen är dock att gå på inofficiella utställningar! Det är ett trevligt sätt att lära sig hur allt går till och man kan alltid få massor av hjälp av såväl domare som andra utställare. Där kan man också lära sig av att titta på hur andra gör.
Man kan träna mycket på egen hand hemma men inte riktigt allt. Ringträning kan betyda väldigt olika saker. De flesta ringträningar innebär att man tränar tillsammans med andra för att vänja hundarna vid miljön och att vara i ringen tillsammans med andra hundar. Det brukar vara väldigt roligt och socialt! Ringträningar brukar organiseras av de flesta brukshundsklubbar och länsklubbar (SKK) men man kan också hitta dem via olika grupper på Facebook.