Träna med Hannah - Skvallerträning 

Vi vill börja med att gratulera Hannah till att ha fått hem sin alldeles egna American Hairless vid namn Dexter!

Idag ska hon berätta om skvallerträn-ing. Frågan kom nämligen upp från medlemmarna om hur man bäst kan träna bort att hunden vill jaga katter, rådjur och skator.
Vi ska se hur skvallerträning kan hjälpa.

Varför
Skvallerträning är bra för att få hunden att söka kontakt med dig och berätta när den ser något i omgivningen istället för att kanske reagera eller rentav springa ifrån dig. Om du har en hund (som i mitt fall) älskar att jaga fåglar och blir helt tokig varje gång han ser en fågel så kan man träna att din hund ska titta tillbaka på dig och “skvallra” när han ser fågeln istället för att springa fram till den. På så sätt får jag en hund som söker sig till mig istället för att sticka när den ser något.

Var
Varsomhelst! Jobba med din hund där du vet att triggern finns. Ifall din hund reagerar på rådjur och du vill lära den skvallra på rådjur så ut och gå där du vet rådjur finns. Är det kaniner eller hundar eller kanske till och med människor, så sök dig till platser där du vet att du kommer stöta på triggern men samtidigt kan jobba på ett tillräckligt lång avstånd för att din hund ska hålla sig lugn.

När
Skvallerträning är perfekt att träna under promenaden eller i miljöer där det finns störningar som din hund reagerar på. Som i mitt fall med Dexter och fåglar så är fåglar något vi inte kan undvika under våra promenader och därför vill jag fånga rätt beteende från Dexter och belöna honom varje gång han tittar på en fågel och inte börjar skälla och dra mot den. För att fånga rätt beteende krävs det avstånd från triggern, håll så pass långt avstånd att er hund kan fortfarande se störningen utan att reagera och förlora fokus, och belöna att den håller sig lugn.

Hur
Det viktigaste här är att belöna rätt beteende, fokusera på det hunden gör rätt och inte en massa nejande. Ifall du har en hund som reagerar på tex kaniner så vill vi att varje gång hunden ser en kanin ska den istället berätta (skvallra) för dig att det är en kanin där. För att få hunden att börja göra detta så måste vi börja jobba på avstånd från störningen så att din hund ser kaninen men du kan fortfarande få kontakt med din hund, och när den gör detta så belönar vi med en godis, beröm, lek (något hunden tycker om). Detta gör att hunden tittar tillbaka på dig när den får belöningen och efter ett tag kommer den börja koppla kaniner till belöning och på så sätt komma tillbaka till dig när den ser kaniner. Sakta men säkert kan man börja jobba på kortare avstånd till störningen och att belöna rätt beteende.

Hade tyvärr inte tillgång till en "kameraman", men här ser ni ett klipp på hur jag och Dexter tränar på detta:

Lycka till med er skvallerträning!