Träna med Hannah - Positiva förbud

Denna gång tänkte jag att vi skulle träna på Positiva förbud eller nej.

Varför
Med ”positiva förbud” vill vi att hunden ska lära sig respektera ett förbud utan att den känner obehag.

När
Detta är något som är användbart i massa olika situationer. Jag använder det på promenaden om jag inte vill att min hund ska gå fram till någon/något, i hemmet om jag tappar något som jag inte vill att hunden ska äta. Det går helt enkelt att använda i många olika situation där du vill förbjuda hunden från att göra en viss sak.

Var
Börja träna ”positiva nej” i en miljö där det inte finns så mycket störningar för hunden så den kan fokusera på dig. Sedan när du märker att din hund börjar förstå övning kan du börja träna i olika miljöer som tex ute på promenaden eller kanske i djuraffären.

Hur
Välj ett förbudsord innan du börjar, exempel på förbudsord kan vara ”ah ah,” ”aj aj,” ”låt bli”. Börja med att lägga en godisbit i handen så hunden ser det och håll fram den framför hunden. När hunden slutar försöka ta godiset så beröm den och belöna den med en godis från andra handen. Andra steget är att öppna handen lite och när hunden försöker ta godiset så säg ditt förbudsord. När hunden slutar försöka ta godiset så belöna den med andra handen. Efter hunden börjar förstå detta så kan du öppna handen helt och säg ditt förbudsord om hunden försöker ta godiset och belöna med andra handen när hunden lyssnat. Man kan även lägga godiset på marken och upprepa övningen.

Här visar jag och Dexter hur vi tränar på detta:

Hannah Claesson Månsson,