Terrierkonferensen 21-22 april

Vår ordförande representerade vår rasklubb på konferensen med många intressanta föreläsningar.

Föreningsjuridik och GDPR
Juristen från SKK, som dessutom är Föreningskommittéens sekre-terare, var först ut med sin föreläsning där han gick igenom hur SKK organisationen är uppbyggd, delegationsordning och remissgång mellan SKK och Svenska Terrierklubbens rasklubbar.

Han betonade att det är vi som medlemmar i de små lokalklubbarna som genom representativ demokrati styr hela SKK nerifrån och upp. Med andra ord; du som medlem i din rasklubb röstar fram ledning för din rasklubb, som i sin tur skickar en delegat som röstar fram ledningen för Terrierklubben, som sen tar med sig sina rasklubbars synpunkter från Terrierfullmäktige och påverkar och röstar fram Centralstyrelsen i SKK.

Han tryckte också på hur viktig roll Svensk Hundungdom spelar inom organisationen, och vikten av att varje rasklubb har ett avtal med dom som innebär att ungdomar mellan 16 -18 år får ett gratis medlemskap i valfri rasklubb om de är först är medlemmar i Svensk Hundungdom.

Den nya personuppgiftslagen GDPR som träder i kraft 25 maj kommer att få ett eget inlägg i bloggen innan dess eftersom den är så omfattande och påverkar så mycket i klubbens verksamhet. Minst två personer i styrelsen kommer också att innan dess få mer ingående utbildning i denna lag och hur den påverkar rasklubben, hur vi gör rätt, och vad som händer om vi gör fel.

Terrierns Historia
Håkan Axén berättade om sina många och framgångsrika år som uppfödare, utställare och inte minst hans stora erfarenhet från föreningsarbete inom olika rasklubbar, och Terrierklubben. Idag är han en av Terrierklubbens hedermedlemmar, och vår rasklubb är lyckligt lottade att ha honom som rådgivare och mentor. Han har ju till exempel stor kunskap om jaktraser vilket egentligen Rat terriers hör till.

Jakten, etiken och den nya djurskyddslagen

Det var vad Tyska Jaktterrierns rasklubbsordförande föreläste om.
Han lärde ut väldigt intressant om hur man ska avla fram jakthundar som inte är för skarpa och inte för veka, utan lagom. En för skarp hund får till exempel inte jaga vildsvin eller delta i grytjakt eftersom de absolut inte får bita viltet. Dock förklarade han att båda ytterlig-heterna går att använda till andra sorters jakt där dom till exemepel är för kortbenta för att hinna ifatt viltet. Det viktiga är att viltet inte får utsättas för lidande orsakat av jakthunden.

Även vid jaktprov får inte djuret som hundarna övar på skadas eller stressas upp. Han berättade att man med hjälp av sensorer mätt stressnivån hos grävlingar under jaktprov och konstaterat att gräv-lingar är väldigt coola djur (eller smarta nog att förstå att de har ett skyddsgaller som gör att hundarna aldrig kan komma åt dom).

Attraktiva klubben
Sociala mediers kommunikationskraft diskuterades, och hur man kan tänka och jobba med att rasklubben har en offentlig sida på facebook. Också vad man kan göra för att locka fler följare och framförallt mer nya medlemmar. Ett tips var att publicera nytt matrial på söndagar.

Man betonade vikten av att varje rasklubb har ett skriftligt avtal med sin webredaktör så att hemsidan överlämnas i befintligt skick när en webredaktör slutar. Flera exempel berättades på hur avgående web-redaktör har ändrat i hemsidans innehåll innan överlämnandet. SKK har därför utformat mallar för sådana avtal mellan rasklubb och webredaktör för att hålla rasklubbens hemsida skyddad.

De tre mest framgångsgångsrika rasklubbarna under året fick berätta hur dom jobbar för att engagera medlemmarna i klubben och dess aktiviteter, och åhörarana fick ställa frågor.

Dag 2
Det gavs information om Domarkonferensen 2020, och det kommer mer information om det längre fram.

Därefter berättade Terrierklubbens styrelse om vad dom arbetat med under året som gått.

Sedan avlutades dagen med Terrierfullmäktige. Valberedningen berättade att de intervjuat var och en i styrelsen om hur de tyckte att arbetet gick, och att de alla trivdes mycket bra med att samarbeta ihop. De hade också fått i uppgift att hitta en ung person till en av supp-leantplatserna, så nu sitter en 21-årig kvinna i Terrrierklubbens styrelse. Både intressant och föredömligt att se hur Terrierklubben lägger vikt vid att se till att de yngre övas upp för framtiden!