Skaffa en till hund?

Många funderar på om de ska skaffa en till valp eller ej. Visst blir man valpsjuk när det dyker upp en massa valpannonser! Och man kanske har funderat på ett tag att det skulle vara roligt och bra för den hund man redan har att få en kompis. Eller man kanske vill ha en valp för att ens hund börjar bli till åren. Ibland tycker flera i familjen att det är så roligt att hitta på aktiviteter eller tävla med hunden så familjen behöver fler hundar att samsas om.

Men samtidigt kanske man är orolig för att det ska bli dubbelt så mycket jobb med två än en. Har man tiden och engagemanget? Det blir mer kostnader också. Har man råd? Och kommer hundarna komma överrens? Vad tar man sig till om de inte gör det? Ja, det är många frågor att ta ställning till.

Båda hundarna behöver fostras. Förlita dig inte på att den äldre hunden ska fostra den yngre, utan det är ditt jobb. De behöver också få göra saker utan den andra hunden med jämna mellanrum. Valpen kan till exempel behöva miljöträna och gå på valpkurs, medan den äldre hunden uppskattar en rejäl promenad utan valpen och kanske gå på någon form av aktivitet som ni brukar ägna er åt.

Den nya valpen behöver också ensamhetstränas utan den äldre hunden så att den klarar det med. Och man kan inte lämna två hundar jättelänge bara för att de har varandra. Men stunden de är ensamma hemma känns troligen lättare när de har varandra.

Kostnadsmässigt ska givetvis båda hundar utfordras, försäkras, gå till veterinären ibland, sitta säkert i bilen, ha kläder och leksaker osv.

Drömmen är ju att hundarna ska bli bästisar. Endel älskar varandra från första stund, andra behöver lite mer tid på sig för att lära sig tycka om varandra. Räkna inte med att den vuxna hunden är överförtjust första veckan. Hjälp den få lugna pauser från den lilla vildingen med alla vassa valptänder.

Det som är mest avgörande för om hundarna kommer passa ihop är hur de matchar varandra rent personlighetmässigt när det gäller aktivetsnivå och temperamment. Så det finns ingen garanti, men man kan ge hundarna bästa förutsättningarna för att bli kompisar om man tänker igenom lite saker i förväg.

Ålder
Hur gammal är hunden jag redan har? Vissa äldre hundar kan livas upp av att få hem en yngre kompis, men en rikigt gammal hund kan tycka det blir riktigt jobbigt med en valp. Om din hund är så gammal så kan det vara mer kärleksfullt mot din gamla kompis att få leva sin sista tid i lugn och ro, alternativt ta en vuxen hund som du känner passar dig och hunden du redan har.

Är din hund däremot för ung kan det vara bättre att vänta tills din första hund har blivit mer vuxen och mer färdigfostrad. Många med erfarenhet rekommenderar att man väntar tills första hunden är 2 år. På så vis minskar också risken för bråk om rang när ålderskillnaden är tydlig.

Kön
Man kan absolut ha två hundar av samma kön som blir superbästisar och aldrig bråkar. Och det underlättar verkligen om man låter första hunden bli vuxen innan man skaffar den andra så rangen är klar. Men ibland vill de göra upp om rangen ändå och då får du vara tydlig med att det inte får spåra ur och att det faktiskt är du som är flockledare.

Vill du istället ha hund och tik så brukar de gå bra ihop, men istället måste du tänka efter före hur du ska göra under tikens löp för att det inte ska bli valpar. Har du någon som kan vara hundvakt åt hanen under löpen? Att hålla dom åtskilda i samma hem kan innebära att du har en hane som matvägrar och ylar så grannarna klagar och du inte får sova. Tänk också på att det har hänt många gångar att hundar har lyckats ta sig till varandra även fast ägarna trott att de har hållt dom isär på ett säkert sätt.

Slutligen...
Lämna inte hundarna själva i början innan du vet att det fungerar bra. Se till att båda hundarna får äta och vila ifred.

Och sist men inte minst, låt inte den första hunden få känna sig åsidosatt och bortglömd i all uppmärksamhet den lilla söta valpen får. Du kan till exempel be gäster hälsa på den äldre hunden först.

Under våren väntas många fina AHT valpar födas, både nakna och pälsade (se klubbens Annonstorg). Så om du bestämmer dig för att skaffa din första, andra eller kanske rentav tredje hund, så önskar vi dig all lycka till! :)