Semestra med hund

Nu efter alla skolavslutningar och studentfester börjar den så efter-längtade semestersäsongen på allvar. Och visst kan det vara riktigt mysigt att ha med sig hela familjen på semestern inklusive den kära fyrbenta familjemedlemmen. Så här kommer lite tips om att semestra med hunden här hemma i Sverige.

Bilsemester
Ska du resa i Sverige är nog bilsemster det smidigaste. Var noga med att hunden åker säkert i bilen. Hunden måste ha plats att stå och ligga bekvämt, och tänk på att en hundbur inte får vara så inpacketerad av bagage att buren inte är ordentligt ventilerad.

Rasta ordentligt innan ni beger er av, och stanna ofta. Se till att ha vatten, mat, koppel och bajspåsar lättillgängligt när ni stannar. Annat som är bra att ha med är hundfiltar, skålar, hundleksaker, solskydd och förstahjälpen-kit även för hunden, och eventuellt en kylfilt. Givetvis måste man vara noga med att det inte blir för varmt i bilen. Här är en liten påminnelse om hur varmt det blir i en parkerad bil:

Ta tåget
Tåg är ett annat smidigt färdsätt när man reser med hund. SJ har vagnar märkta Djur tillåtna där sällskapsdjur är välkommen att åka med. Hunden får åka gratis. Men tänk på att hunden inte får vara uppe på sätena utan måste hålla sig på golvet, och att den ska klara av att resa i samma utrymme med andra sällskapsdjur, som tex en katt. Mer information här på SJ sida om Sällskapsdjur.

Båtsemester

Om hunden ska med på båtsemestern så glöm då inte flytvästen. Även om hundar kan simma, ska den ha på sig flytväst ändå. Om hunden skulle råka ramla överbord så kan en flytväst med handtag visa sig vara en mycket billig livförsäkring!

Se till att hunden har blivit ordentligt rastad och aktiverad innan den ska sitta still i båten. Och glöm inte att planera för var ni ska gå i land under dagen för att rasta hunden och leka lite.

Ta hänsyn till att det kan bli för obehagligt för hunden om det är mycket blåsigt och skumpigt på sjön.
Och glöm inte solskydd! Tänk på att hunden inte kan gå undan från solen när man är på sjön, vilket solskydd och kläder extra viktigt för en nakenhund.

Semesterboendet

Många campingplatser tillåter hund och vissa satsar till och med lite extra och har inhägnad rastgård och hundbad.
Här är länk till mängder med hundvänliga campingplatser.

Ett annat alternativ är att bo på hotell med hunden. På boknings-sajterna kan man välja "Husdjur tillåtet" för att filtrera hotell. Givetvis ska man meddela när man bokar rum att man har med sig en hund. På Best Western hotell får hunden till och med en välkomstpresent vid incheckningen. Dock är inte hundar välkomna på alla Best Western, så kontrollera alltid det först.

Stranden
När det gäller att ta med hunden till stranden är det bra att kontrollera att hundar verkligen är tillåtna eftersom det ofta är hundförbud på allmänna badplatser. Här är länk till Svenska brukshundsklubbens lista över hundbadplatser i Sverige.
Glöm inte vatten och solskydd/tröja till nakenhunden, och ett bra tips är att ha ett litet strandtält till vovven.

Önskar alla en trevlig sommar med härliga semestrar!