Prova på agility!


Märsta-Sigtuna Brukshundsklubbs bild

På årets sommarträff kommer vi ha tillgång till MSBKs agiltybana, och med hjälp av Hannah Claesson Månsson kommer vi ha möjlighet att få prova på agility under dagen. Själv kör hon agility med sin Rat terrier Melvin och sin AHT Dexter, och här berättar hon om agility:

Agility är en kul hundsport med mycket fart i, där hunden ska springa en bana med olika hopp och balanshinder på kortast tid.
Det finns 5 olika storleksklasser i agility, XS, S, M, L, och XL och din hund måste vara 18 månader för att få tävla.
Det finns även 3 olika klasser i agilityn, klass 1, klass 2 och klass 3. Man börjar alltid i klass 1 sedan måste man ta tre pinnar för att flytta upp till nästa klass.
På agilitytävlingar finns det även två olika typer av klasser, agilityklass och hoppklass. Skillnaden mellan agilityklass och hoppklass är att i agilityklassen finns det även balanshinder vilket dom inte har med i hoppklassen.

Vilka hundar passar till agility? Man kan såklart träna och tävla i agility med vilken hund som helst, det viktiga är att din hund tycker det är kul. Men innan man börjar tävla i agility så är det viktigt att lära hunden alla olika hinder för att undvika skador eller att den får fel på tävlingen. Börja alltid med att lära in hindrena ordentliget och fokusera på farten i andrahand. Det är viktigare att hunden tar hindret på rätt sätt och inte missar t.ex. ett kontaktfält och så kan man fokusera på farten sen när hindret sitter.

Varför agility? Agilityn har alltid varit en hundsport jag tycker är kul just för att det är så mycket fart i den. Men agilityn hjälper även att bygga din hunds självförtroende och även samspelet mellan dig och din hund. Men det viktiga är att din hund också tycker det är kul.

Jag rekommenderar alltid att man går en agilitykurs ifall man ska träna agility för första gången. Detta är för att man ska lära in hunden rätt från början och minska skaderisken. När man sedan ska börja tävla i agility är det mycket upp till dig och din hund, själv började jag tävla redan efter att bara ha tränat agility i någon månad så när man känner sig redo är det bara att köra igång. Så här såg det ut när jag tävlade med Melvin första gången :)

Något att tänka på när man börjar tävla är att inte vara rädd att göra fel det viktiga är att man gör det till en positiv upplevelse för både dig och hunden. Sedan gör det inget om hunden råkar ta fel hinder och man diskar sig, alla som tävlar i agility har diskat sig någon gång så bara kör på och ha kul på banan.

Hoppas vi ses vid agiltybanan 18 augusti! :)