Löpträna med hund

Att jogga med sin hund kan både vara bra motion och också trevligt sällskap på motionsrundan. Nu när den långa heta sommaren vi haft är över så känns det ju mer lockande också att ge sig ut och springa.

Vilken hund kan löpträna?
Hunden ska vara frisk och inte överviktig. (Mer lämplig motion för att få ner en överviktig hund i vikt är till exempel långpromenader i varierad terräng).

Tänk på att valpar inte ska motioneras. Det är viktigt att hundens skelett och leder har vuxit färdigt innan man börjar den på löprundan. Det kan vara skadligt för hunden med hård fysisk träning innan kroppen vuxit klart, så fråga din veterinär om du känner dig osäker.

Vad behövs för utrustning?

Koppel och sele. Sele är mer skonsamt om din hund drar i kopplet. Och som koppel kan du använda ditt vanliga eller löplina. Det finns även jogging-bälte eller löp-bälte som du fäster runt midjan för att ha händerna fria. Ha alltid med vatten så du kan erbjuda din hund vatten flera gånger under löprundan. Särskilt om ni ska ta en längre tur. Reflexer till både dig och hunden behövs när det börjar bli mörkt så ni båda syns ordentligt. Ev belöningsgodis
Hur kommer man igång?
Börja försiktigt precis som när du själv börjar löpträna. Lär känna din hund och se hur mycket den klarar av och tycker är roligt. Det kan bli tråkiga konsekvenser med kanske lång rehabilitering av att överanstränga sin hund, så var lyhörd för när hunden inte orkar eller vill fortsätta.

Vill du att hunden ska springa vid din sida kan det vara bra att träna in det först med hjälp av kontaktövningar.

Tänk på att börja med uppvärmning. Starta med kortare rundor, sen kanske lite längre rundor med intervallträning, och öka på så sätt successivt till längre träningspass och sträckor. Tempot bör vara trav eftersom det är hundens naturliga gångart för långdistanser. Dock kan hunden få sträcka ut och galoppera kortare sträckor på mjukt underlag. Något som våra raser tycker är jättekul!

Avsluta medan hunden tycker det är roligt.

Vad mer är bra att tänka på? Mata inte hunden två timmar före fysisk aktivitet för att undvika risken för magomvridning. Variera underlaget ni springer på. Asfalt sliter på tramdynor, och kan till och med ge brännskador på sommaren. Kontrollera alltid tassar och tramdynor när ni är hemma igen. Ta hänsyn till vädret så hunden är rätt klädd. Vissa väder kanske kräver att man hoppar över löprundan den dagen.
Det var lite tankar om det. Vi vill också passa på att önska dom lycka till som ska delta i Hundlöpet i Stockholm nästa helg. Heja heja!