Kennelhosta
Just nu är det mycket tal om att kennelhostan går. Kennelhosta orsakas av flera olika smittämnen. Om din hund ska tävla eller träna ihop med andra hundar, eller vistas på hunddagis eller hundpensionat är det en bra idé att hålla hunden vaccinerad mot kennelhosta.
Symptomen är skrällig, ihållande hosta och besvär från halsen. Hundarna kan hosta så att de får kväljningar och hostar upp vitt slem. Ibland kan man som matte/husse tro att hunden har satt något i halsen. Ofta har hunden också en kort febertopp i samband med att hostan börjar. Vanligen kan hunden vara rätt så pigg och hostan går över på 7-10 dagar. Men i vissa fall håller hostan i sig längre och hunden blir mer allmänpåverkad och hängig med dålig aptit.
Hur smittar det? Kennelhosta smittar genom direktkontakt som när en sjuk hund kommer nos mot nos med en annan hund, nyser/hostar, eller till exempel delar vattenskål och leksaker med andra hundar. Inkubationstiden är vanligen 4-10 dagar och hunden smittar redan innan den visar symptom. En hund som redan haft kennelhosta blir inte immun utan kan få det igen.
Vad ger man för behandling? Har din hund fått kennelhosta bör den vila och inte anstränga sig. Sele kan vara bra istället för halsband som trycker mot halsen och kan reta till hostattacker. Givetvis ska din hund hållas borta från att träffa andra hundar, och inte vistas där många hundar rör sig. Ofta blir hundar friska utan behandling. Ibland skriver veterinär ut hostdämpande. Ta dock tempen varje dag för att hålla koll på att febern inte håller i sig, eller kommer tillbaka efter några dagar. Om din hund får hög feber som håller i sig, eller svårt att andas ska du kontakta veterinär. Tänk på att inte ta in hunden i väntrummet med andra hundar så att de blir smittade.
Hoppas alla får hålla sig friska nu! Ses på Stockholm Hundmässa :)