Hur du lär hunden stå fint.

Något många frågar är hur man får sin hund att stå fint i utställningsringen. Hemma i trädgården står ju hunden alldeles perfekt utan att du behöver hjälpa till. När man sedan kommer till sin första utställning upptäcker man att hunden inte alls vill visa upp sig utan står jättekonstigt med krökt rygg och fram och bakben alldeles för tätt ihop. Varför blir det så? Svaret på den frågan består av: träning, glädje och trygghet!

I detta inlägg ska jag försöka beskriva hur man tränar sin hund att stå rätt. Det gör jag med en kombination av text, bild och film. Hunden i bilden och i filmen är en tjugo månaders unghund som kommit en bit i sin träning. Utgångspunkten är att alla hundar ganska enkelt kan lära sig att stå fint i ringen. Allt beror på dig som handler (handler är den person som går in i ringen med hunden). Det är ditt samspel med hunden som är avgörande samtidigt som du sänder ut signalen om att detta är jätteroligt! All utställningsträning utgår från lek!

När det gäller att få sin hund att stå rätt finns det två olika skolor. Den ena innebär att du sitter/står bredvid din hund och rent fysiskt korrigerar hundens position på benen genom att själv flytta på dem. Själv förespråkar jag en annan metod sk free stacking (eller friställande på svenska). Det är denna jag kommer att utgå från i det här inlägget eftersom jag tycker att det passar våra raser mycket bättre.

Free stacking innebär att du står rakt framför din hund (helst ca 1-1,5 meter ifrån hundens huvud med löst hängande koppel). Det möjliggör för dig att ha överblick över hela hunden. Är ryggraden rak? Har den fram- och bakben parallellt? Om den inte har det går metoden ut på att hunden själv rättar till det i samspel med dig. Här visar hunden själv upp sig och domaren ser hunden i hela dess glans.


Hur gör man och hur tränar man?
En grundläggande regel vid handlerträning är att hunden gör som du gör. Därför kommer jag faktiskt att börja med den viktigaste personen – dig!

Du ska stå centrerad. Du ska stå med fötterna tätt ihop och ha lika mycket tyngd på båda fötterna. Om man inte själv står parallellt med fötterna kommer inte hunden att göra det! Sträck på dig och se ut och låt som att det här är det absolut roligaste i hela världen! (i alla rörelsemoment är det bara rösten du styr hunden med, men i stå-momentet använder du även dess synintryck)

Vänster hand håller i kopplet. Denna kan du antingen ha utsträckt över hunden eller centrerad vid din mage. Höger hand ska vara den hunden har sitt fokus på (inte ditt ansikte). När du tränar är det därför alltid bra att ha godis i höger hand. Höger hand ska du ha centrerad framför din mage – och du vill att hunden har blicken på den.

Gå in i ett stå
Alla hundar ställer sig bäst och mest balanserat om de själva får ställa sig fritt från rörelse. Ofta blir det inte 100% rätt så som du vill ha det. Det är nu träningen kommer in i bilden. Lär din hund följande kommandon: ”stanna, stå och bättre”
Stanna: betyder att hunden ska sakta ner när ni rör er för att förbereda för ett ”stå”
Stå: betyder att den ska ställa sig fint
Bättre: betyder att den ska rätta till ett eller flera av sina ben

Övningar
Det finns flera övningar man kan använda sig av. Dessa bör man göra med hunden varje dag i korta pass. Ca 5-15 minuter. Detta kan man med fördel göra medan man lagar middag eller något annat. I början är det bra om man tar på utställningskopplet för att hunden ska associera med rätt sak. Tänk på att inte göra det för länge då det krävs mycket fokus från hunden. Tänk också på att ha mycket belöningsgodis till hands då man blir lite av en godismaskin… Avbryt med lek och bus emellanåt!

1. Stjärnan
Här använder du dig av stora rörelser för att lära hunden att börja flytta på sina fötter. Detta har du sedan nytta av när du vill att hunden ska ställa upp sig i exakt den vinkel du vill ha. Detta kan du börja träna valpar på från ca 3 månaders ålder.

2. Flytta på ett bakben
Ofta ställer sig hunden med ett bakben framför det andra. Om du vill flytta hundens vänstra bakben sträcker du ut handen snett framåt åt höger samtidigt som du gör samma rörelse med din högra fot. Samtidigt använder du kommandot ”bättre”. Efter rörelsen centrerar du dig igen och sträcker på dig. Beröm så fort hunden flyttar på foten (oavsett om det blir korrekt eller inte). Vill du flytta höger bakben gör du motsvarande åt andra hållet. Ju mer du tränar desto mindre rörelser behöver du göra. Till slut behöver du bara flytta på handen… I början använder man stora rörelser och minskar dem sedan efter hand.

3. Flytta på frambenen
Här använder man sig av sin egen balans. Om du utgår från att du står centrerat justerar du genom att övertydligt justera din egen balans för att sedan återgå till att stå centrerat.

4. Om hunden hamnat helt fel…
Om hunden kommit in i ett stå som är helt fel där två eller fler fötter står galet vill man att hunden ska ställa om sig själv helt och hållet. Enklast är att backa ett helt steg själv samtidigt som man säger ”bättre”. Då följer hunden efter och ställer sig mer balanserat. Tyvärr har man inte alltid utrymme i ringen till det eftersom man i kon-kurrensklass står på rad. Då behöver man istället få hela hunden att backa. Detta är normalt svårare och kräver lite träning. En lydnads-tränad hund sätter sig gärna om du gör detta… Men övning ger färdighet. Det viktigaste att du när du fått hunden att backa själv sträcker på dig jättemycket! Du får gärna hoppa till lite för att förstärka glädjeintrycket för hunden!


Glädje och trygghet!
Som jag skrev ovan är all träning baserad på lek och glädje. En trygg hund visar upp sig i ringen. Alla hundar vill dessutom göra rätt. Svårigheten består normalt i att de inte vet vad du vill. Därför är det jätteviktigt vad vi själva utstrålar. Vi måste vara jättetydliga, glada och stolta! Då får du en stolt hund som visar sig precis som hon eller han gör hemma i trädgården. Utställningsträning är ingenting som hundarna tycker är jobbigt. Tvärtom! För dem är det lek. Tänk också på att det här är en sport. Det här är ingenting som varken du eller hundarna kan av sig själv. Träning ger färdighet. Den uppmärksam-me har dessutom noterat att all den träning som jag skrivit om ovan är rena kontaktövningar. Du har nytta av detta alltid – inte bara i utställningsringen!

Lycka till med träningen och ha roligt!

Jörgen Lundqvist
Jörgen har lång erfarenhet som handler men framförallt som tränare av handlers. Hans kurser lockar folk från hela södra Sverige på allt från nybörjar- till elitnivå.