Hundens tandvård

Hundvalpar får sina första tänder när de är cirka tre veckor gamla. När valpen är två månader har den totalt 28 mjölktänder. Dessa byts successivt ut ungefär mellan 4-6 månaders ålder mot de permanenta tänderna. När hunden väl har fått alla sina permanenta tänder har den 42 fina tänder.

Om allt är som det ska så är tänderna pärlvita, tandköttet och slemhinnorna ljusrosa, och din hunds andedräkt ska inte vara illaluktande.

Tandproblem

Många tror att man inte behöver borsta tänderna på hunden utan att det ska räcka med tuggleksaker och ben, men detta är tyvärr inte sant. Tandsten och även andra tandproblem är faktiskt väldigt vanligt hos hund. Man beräknar att bland hundar har 80 procent antingen gingivit (tandkötts-inflammation) eller parodontit (tandlossning). Karies förekommer också även om det inte är lika vanligt som problemen med tandsten och tandlossning.

Det är också viktigt att inse att munhälsan kan påverka resten av kroppen. Bakterier som finns i tandköttsfickor kan också komma ut i blodet när hunden tuggar och skada njurar, hjärta och andra organ.
Eftersom tandhälsan är så viktigt så har SLU startat ett projekt om detta i samarbete med AniCura Djursjukhuset Albano. (Se länken nedan)

Symptom
Det är inte alltid så lätt att märka att ens kära hund har ont i munnen.
Symptomen kan vara diffusa som;

ivrigt kliande över nosen, eller att hunden gnider nosen mot golv eller tassar. att hunden går undan mera och verkar allmänt irreterad eller trött. en hund med tandvärk kanske slutar tugga på sina tugglek-saker, och upplevs dregla mycket. Man tänker ofta att hundar skulle sluta äta om de har ont, men om en hund slutar äta på grund av smärta i munnen så har det gått mycket långt. Oftast fortsätter de äta trots tandproblemen bara dte inte gör ont att svälja. dålig andedräkt är nog det vanligaste symptomet. Det kan visserligen bero på ett antal orsaker även ej relaterade till munhälsa, så det är viktigt att ta reda på orsaken till att just din hund har fått illaluktande andedräkt. Men de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt är just tandproblem som tand-köttsinflammation, tandlossning, tandsten och främmande föremål i munnen, och därför är det bra att uppsöka veterinär om din hund börjar lukta väldigt illa ur munnen.


Om hunden redan har problem så måste tänderna rengöras helt från plack och tandsten genom en professionell tandrengöring (PTR) hos veterinär. I vissa fall måste även tänder dras.

Så vad gör man för att förebygga?

Borsta, borsta, borsta!
Det är det absolut bästa man kan göra själva för att hjälpa sin hund ha friska tänder och god munhälsa. Eftersom plack bildas av ämnen i saliven tillsammans med bakterier i munnen så kan man inte stoppa att placket bildas, utan det enda du kan göra är att mekaniskt få bort det med hjälp av att regelbundet borsta hundens tänder, helst varje dag.


Det optimala är att vänja hunden vid tandborstningen redan som valp, men har du inte gjort det är det absolut inte försent att börja nu.

Använd en barntandborste, eltandborste eller en fingertuta i microfiber. Använd tandkräm avsedd för hund och som smakar lever eller kyckling eller nåt annat smarrigt. Dock är inte tandkräm ett måste, men brukar underlätta eftersom det är gott. Om hunden tycker det är så jobbigt att borsta så att du inte hinner borsta så mycket, fokusera då på de främre tänderna på sidorna. Detta eftersom salivkörtlarna sitter där och därför är det oftast där det bildas mest plack och tandsten, vilket du säkert lagt märke till om du tittar på hundens hörntänder och kindtänderna direkt efter dom. Var noga med att berömma hunden och göra tandborstningen till en mysig stund!

En liten kort film om hur man borstar :)

Lycka till med borstningen! Och här är en länk till en sida där SLU berättar om sitt projekt om tandhälsa hos hund om ni vill veta mer: https://www.slu.se/fakulteter/vh/forskning/forskningsprojekt/hund/Tandhalsa-hos-hund/