Flyga med hund
Det går ofta riktigt bra att flyga med hund och är inte så krångligt som man skulle kunna tro, särkilt om du reser inom EU. Men det är lite saker man behöver tänka på och känna till som vi ska ta upp här.
Förberedelser
För att din hund ska kunna resa behöver den vara ID-märkt med ett chip som går att scanna i tullen, och den ska också ha ett hundpass som kallas EU-pass där hundens vaccinationer förts in vid dina veterinärsbesök. Ofta är hunden chippad och har ett EU-pass när du köper hunden som valp, men annars är det lätt att fixa ett EU-pass hos veterinären själv. (EU-passet kan också användas när du reser med hunden till ett land utanför EU).
Ta reda på vilka införselregler som gäller för det landet du tänkt resa till. Samma regler gäller för samtliga EU-länder, och du kan kolla vad som gäller på Jordbruksverkets hemsida. Till exempel att hunden ska vara vaccinerad mot rabies. Du kan även höra med ambassaden för det land du ska resa till vilka specifika regler som gäller angående avmaskning eller vaccin för just det landet. Norge till exempel kräver att en avmaskning mot dvärgbandmask utförs av en veterinär som sedan sätter en stämpel i hundens pass. Tänk också på att vara ute i god tid, eftersom vissa vaccinationer behöver tas i god tid före resan.
Skaffa ett halsband med namnbricka. Skulle hunden mot förmodan komma bort på resan är det viktigt att hundens namn och ditt telefonnummer (med landskod!) står på halsbandet.
Se även till att du har koll på vad som gäller för att resa tillbaka in till Sverige igen (vilket du också kan se på Jordbruksverkets hemsida) så du inte får problem i tullen och inte kan ta in din hund igen.
Kontakta ditt försäkringsbolag för att se om du behöver en extra reseföräkring för hunden under resan.
Boka flyget
De flesta flygbolag tillåter att man har med en hund på resan men reglerna kring det kan variera mellan olika flygbolag, så du måste ta reda på vad som gäller för just det flygbolag du tänker flyga med. Dock brukar man inte få ta med hund på charterflyg utan endast reguljärt.
Du får betala en kostnad för att resa med hunden som varierar från olika bolag. För många bolag får dock ledar-servicehund flyga gratis.
Du får flyga med din hund från det att den är åtta veckor gammal, men vanligtvis kräver flygbolagen ett särskilt intyg från veterinär om valpen är under 14 veckor.
Du kan välja mellan att ha hunden med dig i kabinen eller låta den flyga i lastutrymmet. I kabinen reser alltid hunden i en väska som placeras på golvet som ditt handbagage, en hund per person alltså. Vikten för hunden och väskan får tillsammans inte överskrida 8 kg (exakt vikt och mått på väskan kan variera mellan flygbolag och måste kontrolleras).
Oftast har flygbolaget satt en gräns på att max 2 hundar får flyga i kabinen vilket innebär att du måste vara ute i god tid när du bokar din hund på resan. Tänk också på att vara på flygplatsen i extra god tid för att checka in.
Hunden måste sitta i en hundväska godkänd för flyg, och under flygresan får hunden inte vara lös ombord på planet. Det är därför bra att köpa väskan i god tid och väskträna hunden inför resan. Lär hunden att väskan är trygg och mysig genom att lägga dit hundens favoritfilt/leksak och ge hunden lite godis när den ligger i väskan.
Om hunden väger över 8 kilo och måste flyga i lastrummet kan det vara bra att känna till om hur hunden reser i lasten. Djur får åka i en speciell avdelning där temperaturen och lufttrycket är samma som inne i kabinen och där finns det även belysning. Djuren lastas på så sent som möjligt innan avgång för att minska stressen. Men den här avdelningen har begränsat med plats, så även om din hund ska resa i lastutrymmet måste du boka detta i god tid och betala en biljett för hunden. Hunden måste resa i en IATA-godkänd bur, och även här är det givetvis bra om hunden har bur-tränat innan.
Under resan
Tänk på att rasta hunden ordentligt innan resan. Ha kanske med extra filt och våtservetter ifall det händer en olycka i väskan under resan. Är det en lång flygning rekommenderar många fasta för att undvika att hunden ska må illa eller uträtta sina behov i väskan. Men ge din hund vatten under resan, och ta med nåt tuggben och leksaker ifall hunden blir rastlös.
Vad gäller hemresan är det viktigaste att anmäla er till tullen i Sverige när ni landar hemma igen. Där får ni visa hundens pass igen och hundens chip scannas. När ni sen passerat tullen är det viktigt att pausa innan man reser sista biten hem, för att rasta sin duktiga vovve som suttit snällt i väska så länge!