Ett spännande jobb för en AHT
Hunden har i årtusenden varit både vår vän och arbetskamrat, och med åren har den intagit fler och fler områden på arbetsmarknaden. 2014 publicerade Socialstyrelsen Hundar i vård och omsorg, ett regelverk för hur man arbetar med hundar i sådana verksamheter. Forskning visar på stora effekter och vinster med att använda hund i vård, skola och omsorg. Inom vården har man till exempel sett att besök av hundteam sänker blodtryck, minskar smärta och stress, och därmed minskad medicinering. Och istället ser man ökad aktivitet och närvaro, samt alla leenden som inte går att missa!
På Anderstorpsboendet i Solna arbetar hundföraren Natalie Cannrox.
När man ringer på dörren på Anderstorp kan man höra ett lindrigt skall och när dörren öppnas möts man av ett varmt mottagande från deras fyrbente vän.
Det är Diego, en fransk bulldogg på snart 9 år och han välkomnar dig och följer dig gärna till din plats så att han sedan kan sitta nära dig.
Diego utbildade sig på Svenska Terapihundskolan, och för att få gå deras utbildning måste både hunden och hundföraren genomgå ett lämplighetstest. Och innan kurserna inleds ska även ett veterinärintyg lämnas in som visar att hunden är frisk och mår bra. Efter utbildningen är Diegos titel Besökshund. Som besökshund kan man arbeta inom vårdboenden i rent sällskapssyfte.
Vad gör en besökshund?
Lägenheterna är hundfria så brukarna kommer till gemensamma utrymmet de datum de vet att hunden Diego är på plats om de önskar.
Diego arbetar max i 2 timmar. Under dessa arbetstimmar så kan det till exempel bli en gemensam grupp aktivitet där de ber Diego utföra olika trix. Under dessa övningar så bjuder Diego på mycket skratt och fniss men också extremt fin gemenskap. Att leka med Diego hjälper också brukarna att röra på sig mer. Och som hundförare håller sig Natalie uppdaterad med nya övningar och hjälpmedel som Diego kan finnas till för, för att stärka brukarna.
Brukare har önskat och fått ha Diego med sig på möten ihop med kontaktpersoner, detta lindrar deras stress har de utryckt. Samt att Diego varit med på kontroller och legat bredvid brukaren som måste prata om kanske svåra saker enligt denna. Men när Diego är med går det lite lättare.
Precis som för alla yrkesutövare finns det säkerhetsrutiner som ska garantera att Diego har det tryggt och bra på sin arbetsplats. Hans halsband har ett säkerhetsknäppe som lätt går att öppna ifall han skulle bli fasthållen eller fastna i något, och det finns tydliga regler för hur han ska hanteras av boende och personal och det är alltid Natalie som är ansvarig hundförare.
Blivande terapihunden Amigo
Anderstorpsboendet i Solna har även valpmys! Amigo är en 8 månader gammal American Hairless terrier som hundföraren Natalie har fått tummen upp från verksamheten att ha med till boendet. Detta för att Amigo ska miljöträna och bygga upp sin sociala förmåga, alltså att bygga relationer till brukarna så att han får en trygg bas tills han vid ett års ålder kan söka in med Natalie till Svenska Terapihundskolan för att utbilda Amigo till terapihund!
Natalie beskriver att Amigo trots sin unga ålder har visat ett enormt lugn och stabilitet. Älskar att busa och pussa och slicka i ansiktet men när de inte önskar att han gör det så är han helt trygg i sig själv med att bara ligga i brukarnas knä och somna.
Under detta brukar Natalie sätta på en mindfullness övning bredvid Amigo och brukaren så att det blir till en avslappningsövning. Detta uppskattas mycket!
Så Amigo arbetar inte på samma sätt som storebror Diego. Just nu är det endast miljöträning för Amigos del. Natalies mål är att sen när Amigo är färdigutbildad terapihund så ska de kunna åka runt inom olika boenden i Solna kommun för att just sprida hundkärleken vidare!
Besökshund, terapihund, vårdhund och skolhund -
vad är skillnaden?
En Besökshund är en klapp och kel-hund. Besökshundsteamet arbetar med att skapa aktivitet och motivation. Ett besökshundsteam arbetar under enkla former där man inte har någon målinriktad verksamhet och arbetet utvärderas inte och dokumenteras inte. Besökshundsutbildning är basen eller grundutbildningen för de övriga inriktningarna.
Egentligen är det ingen stor skillnad på utbildningen av Terapihund och Vårdhund. Men ett vårdhundsteam är begränsat till att göra sin verksamhetsförlagda utbildning inom äldreomsorg och med personer med förvärvad hjärnskada, medan terapihundsteamet kan även de arbeta inom äldrevård och med personer med olika typer av funktionsnedsättningar förutom psykiatri, barn, omsorg m.m.
Inom vården finns en standard som har tagits fram av Swedish Standards Institute, SIS, som innebär att hund kan användas som del av behandling.
Skolhunden används i skola eller annan typ av pedagogisk verksamhet av exempelvis pedagog, specialpedagog eller annan personal som ska arbeta med hunden som pedagogiskt verktyg.
Det är en målinriktad verksamhet och deltagarens utveckling dokumenteras och utvärderas. Skolhunden är ett övergripande begrepp som innefattar de olika inriktningarna som till exempel Läshund och Foderhund.
För mer information se denna film från Svenska Terapihundskolan där de berättar om hur det kan vara och vad man får med sig om man går deras utbildningar.
Inlägget är skrivet i samarbete med Raht medlem Natalie Cannrox.
*Medlemmar är hjärtligt välkomna att lämna in tips och förslag på ämnen som ni skulle vilja se i bloggen till webmaster@raht.se