Brucella canis

Så heter bakterien som ger hundar den obotliga sjukdomen brucellos. Denna sjukdom påverkar hundars reproduktionsförmåga, och kan slå hårt mot en kennel. Har en hund väl smittats av brucella ger bakterien en kronisk, ofta livslång infektion.

Brucellos är en zoonos, alltså att den kan smitta mellan djur och människa (katter kan bli infekterade men verkar inte bli sjuka av bakterien). Den hör till anmälningspliktiga djursjukdomar, och Jordbruksverket kan bestämma om åtgärder när den upptäcks.

Förekomst
1994 togs karantänkravet bort inom EU, och 2004 togs även kravet på införseltillstånd bort, så att allt som krävs för att ta in en hund till Sverige från ett annat EU-land är ett husdjurspass, chip, och rabies-vaccination. Det här har gjort att hundar reser mera. De följer med familjen på semester, åker på hundutställning, och reser utomlands i samband med parning. Så det har verkligen underlättat för uppfödare av våra numerärt små raser att komma åt en större gen-pool vilket är jättebra. Men det är bra att även känna till vissa risker, varav brucella är en av dom.

Vad man vet är att smittan är vanlig i Syd- och Mellanamerika, USA och Asien. Här i Europa har brucella smitta rapporterats från bland annat Tyskland, Tjeckien, Finland, England, och Sverige.


Kartan illusterar hur spritt Brucella canis är i världen. Källa: http://www.actavetscand.com

A: Prov på hundar har visat att sjukdomen är vanlig.
B: Enstaka fall finns rapporterade.
C: Prov från hundar har visat att smitta finns men inte är så utbredd.

Det har bara konstaterats ett fåtal fall av brucellos här i Sverige, det första fallet var 2011. Men eftersom det är en svår diagnos att ställa, och hundar kan bära sjukdomen utan att visa några symptom så är det svårt att veta exakt hur förekomsten ser ut. Enligt SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) kan det finnas ett visst mörkertal.

Symptom
Brucellos drabbar främst vuxna hundar men sjukdomen kan även bryta ut oss valpar som smittats av sin mor.

På en tik som inte går i avel kan det vara svårt att upptäcka eftersom de främsta symptomen är att tiken inte blir dräktig efter parning, eller att hon aborterar fostren i vecka 7-9 av dräktigheten, och därefter har kraftiga grönaktiga flytningar i många veckor efter dräktigheten. Att hon går tiden ut men får dödfödda eller svaga valpar är också ett symptom. Men det händer att en smittad tik får till synes helt friska valpar som dock bär på smittan från tiken.

På en hanhund märks brucellos lättare eftersom testiklar, bitestiklar och prostata blir inflammerade. Hunden får en förstorad pung med sår och pigmentförändringar. Detta leder till att hanhunden först får försämrad spermakvalitét och sen blir steril.

Andra symptom är:

trötthet förstorade lymfknutor kraftiga ögoninfektioner matt päls och hudförändringar ryggsmärta ledbesvär svårt att gå förlamning
Människor är rätt så motståndskraftiga mot brucella, och symptomen liknar dom man får vid influensa och går med framgång att bota med antibiotika. Det är sällsynt att det smittar mellan människor.

Smittvägar
Infekterade hundar kan tyvärr sprida smittan trots att de själva är helt symptomfria eller har väldigt diffusa symptom. Bakterien trivs och förökar sig i hundens könsorgan och smittar via slemhinnor och kroppsvätskor. Därför är den största risken för smitta i samband med parning, insemination, kontakt med aborterade foster och placenta och tikens flytningar därefter, då stora mängder bakterier sprides till omgivningen.
Valpar smittas av den dräktiga tiken via moderkakan och sen via modersmjölken.

Alla kropssvätskor innehåller bakterien, hundens saliv, blod och urin till exempel. Därför kan hundar smittas genom att slicka i sig urin eller löpblod från en smittad hund. Och hundar kan även smittas av bakterien via nos och ögats slemhinna.

Det vanligaste sättet för människor att smittas är att de har kommit i direkt kontakt med den smittade tikens aborterade matrial och kroppsvätskor.

Som tur är trivs inte bakterien utanför hunden, och den är lätt att tvätta och desinficera bort. Men så länge den smittade hunden finns kvar i hemmet så återkommer smittan.

Om en hund får brucellos
När veterinär väl fastlagit diagnos (kan krävas test vid ett flertal tillfällen samt odling) så måste veterinär anmäla detta. Hunden bör inte ha kontakt med andra hundar, och de andra hundarna i hemmet bör testas.
Vid de enstaka fall av brucellos som förekommit i Sverige beslutade Jordsbruksverket att de smittade hundarna skulle avlivas.

Jordbruksverket lägger också ner mycket arbete på att spåra smittankällan, och isolera hundar som misstänks vara smittade.

Förebygg
Hur kan man förebygga fler fall av brucellos i Sverige?
På hemsidan skriver SVA så här:

Den absolut viktigaste förebyggande åtgärden är noggrann kontroll av avelshundar eller sperma som tas in från andra länder samt stor försiktighet då svenska hundar paras med utländska hundar. Kontroll av importerade hundar kan också minska risken för smitta.

Och om man råkar ut för att ens tik aborterar foster i vecka 7-9 av dräktigheten så skicka in foster och hinnor på obduktion för att försäkra dig om att du inte fått hem brucella smitta.