BPH - nåt för alla? Absolut!

Ja det är det, i alla fall om du vill veta mer om din hunds mentalitet.
BPH är en förkortning som står för beteende- och personlighets-beskrivning hund. Alla hundar är ju som vi vet inte likadana ens inom samma ras, så hur skulle man beskriva din hunds personlighet?

Är den lekfull, trygg, folkkär eller reserverad? Det ger BPH dig svar på! Och det är ju givetvis väldigt intressant för dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre. Men beskrivningen av din hund är inte bara intressant för dig faktiskt...

När 200 individer av en ras har genomgått beskrivningen gör KHM (SKKs Kommitté för hundars mentalitet) en så kallad 200-analys där resultatet sammanställs. Det här skulle alltså ge oss i RAHT ett underlag för vidare mentalitetsarbete. I 200-analysen redovisas även den variation av mentala egenskaper som frakommit inom rasen under beskrivningen. Den information som samlas in ger alltså en bra bild av rasens mentala egenskaper och är därför mycket värdefull i avelsarbetet för uppfödare, och rasklubbar. Du gynnar alltså inte bara dig själv och din fyrbenta kompis när ni gör en BPH utan du gynnar hela rasen.

BPH är utvecklad för att passa alla hundraser och alltså även AHT, och beskrivningen lägger vikt vid att de egenskaper som beskrivs har en koppling till hundars vardagsbeteende. Man vill alltså få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika vardagssituationer. Beskrivningen tar omkring 45 minuter och innehåller åtta olika moment. Bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar. Se filmen nedan för att se hur det går till:

Här är länk till Svenska Kennelklubbens sida med:
svar på de vanligaste frågorna om BPH.

*Medlemmar är hjärtligt välkomna att lämna in tips och förslag på ämnen som ni skulle vilja se i bloggen till webmaster@raht.se