Avel i numerärt små raser 

Detta var temat på medlemskonferensen 27 oktober med föreläsare Mia Svärd. Mia Svärd är ledamot i Svenska Terrierklubbens styrelse, avelskommitté, och är sammankallande i kommittén för numerärt små terrierraser (NSTR). Dessutom har hon stor och lång erfarenhet att avla Ceskyterrier som är en numerärt liten terrierras. Här kommer nu huvudtankar från denna konferens för er som inte kunde närvara.

Vad betraktas som en numerärt liten terrierras? NSTR kommittén har valt att sätta gränsen vid ett medeltal på 50 registreringar i SKK per år under de senaste 5 åren. Dit hör AHT och Rat.

Urvalet - selektera inte för hårt!
Selekterar vi för hårt får vi inga avelshundar kvar, och rasen kommer gå från en numerärt liten ras till en utdöd ras… Så hur bör man tänka när man väljer avelshundar? Som uppfödare behöver vi väga in :

Hälsa Mentalitet Funktion Exteriör Genetisk variation

Hälsa
Att avla på friska djur är en självklarhet! Vi vill avla för hälsa genom att hälsotesta, vara öppen och ärlig med våra hundars hälsa, skapa många och goda kontakter med andra uppfödare, och framförallt vill vi inte döma andra uppfödare eftersom detta skapar en miljö där uppfödare inte vill prata med varandra om sina hundars hälsa.

Så hur kan vi undvika här att selektera för hårt? Vi måste först och främst prioritera att avla bort sjukdomar som inte går att medicinera och som orsakar lidande och död. Vid sjukdomar som ärvs recessivt tar man bort den sjuka hunden ur avel samt alla kända anlagsbärare. Detta innebär att man tar bort den sjuka hundens föräldrar ur avel, samt den sjuka hundens eventuella avkommor. Men syskon då? Vid recessivt nedärvd sjukdom är 33% av kullsyskonen inte anlagsbärare. För halvsyskon är risken 50% att de är anlagsbärare. Därför måste man här avväga hur allvarlig sjukdomen är innan man bedömer om man ska selektera bort syskon ur aveln. Beslutar man att ta en kull på ett syskon till sjuk hund ska givetvis valpköpare informeras.

Mentalitet
Detta är lika viktigt som hälsa! Att ha en hund med dålig mentalitet, till exempel en aggressiv eller extremt rädd eller stressad hund, kan göra hundägandet till en ren plåga istället för den glädje som man föreställde sig när man tog hem sin valp… Ett verktyg i avelsarbetet för mentalitet är BPH.

Funktion
Först och främst ska de fungera som familjehundar, så det hänger ihop med att våra hundar har en sund mentalitet och god hälsa.

Exteriör
Exteriör är faktiskt det minst viktiga och ska därför generellt sett inte prioriteras i en numerärt liten ras. Istället för att selektera bort hundar med exteriöra fel (som bettfel, fel storlek, proportioner, vinklar, öron osv) ta en kull och se hur avkommorna blev. Avla bort från fel istället för att selektera bort.

Genetisk variation

Leta efter ovanliga blodlinjer. Importera obesläktade djur. Låt inte en blodlinje dö ut! Minst en hane och en tik från varje kull bör gå i avel (och i särkilt genetiskt värdefulla kullar låta fler valpar gå i avel). Tänk på att hundar som inte går i avel räknas inte genetiskt... Undvik att upprepa parningar. Detta är givetvis inte förbjudet på nåt sätt men gynnar inte den genetiska variationen. Undvik kraftig inavel! Linjeavel är alltid inavel. Typavla istället genom att hitta lika typ i andra linjer. Använd hundar ur så många olika linjer som möjligt. Undvik matadoravel, alltså att en hund blir far till väldigt många valpar. Men i längden är det anatalet avkommor och barnbarn som går i avel som är det viktiga.

RAS
RAS är en förkortning som står för Rasspecifika Avelsstretegier. Varför har man RAS?

Det ger ökad kunskap om rasens historia, vilket är viktigt för att förstå rasens egenskaper, funktion och utmaningar. Ger en tydlig bild över populationsstrukturer. Information om rasens antal, fertilitet, inavel, ålder vid avelsdebut, hanhundsanvändning och matadoravel. Ger nulägesbeskrivning av rasens hälsa som grundar sig på avelsdata, enkäter och rapporter till avelsråd/styrelse. Och en beskrivning av rasens mentalitet som grundar sig på enkäter, BPH och utställningskritiker. Mål och prioriteringar för framtiden. Här ska målen vara mätbara och rimliga. Ju fler saker man prioriterar, desto svårare blir det att nå målen. Den revideras var femte år.

Uppfödarna styr själva över sin avel, men de ska vara väl insatta i RAS. Målen i RAS nås snabbare om alla uppfödare strävar efter samma mål. Men samtidigt måste olika uppfödare prioritera olika eftersom de har olika blodlinjer. En uppfödare kanske till exempel måste prioritera ett visst hälsotest medan en annan uppfödare måste prioritera ett annat på grund av att de har olika blodlinjer med olika hälsoprofil.

BPH
Denna förkortning står för Beteende- och personlighets-beskrivning hund. Hund och förare går en bana med olika stationer med där man testar hur hunden reagerar på olika stimuli. Detta är inget test, utan en beskrivning, så det finns inga rätt eller fel.

Resultatet förs in i avelsdata. Detta innebär att ju fler hundar i rasen som gör ett BPH desto tydligare kan man se en beteende och personlighets-profil över rasen. Det gör det också möjligt att kunna följa rasens mentalitet under lång tid och är alltså viktigt för att kunna beskriva mentaliteten i RAS, och att hålla koll på att den inte drastiskt förändras.

BPH är också ett viktigt verktyg för den individuella uppfödarens avelsarbete. Man lär sig mycket om sin hund och sina blodlinjer! Läs gärna mer om BPH i blogginlägget: BPH - nåt för alla? Absolut!

Avslutningsvis fick vi även med oss detta :)

EN UPPFÖDARES GYLLENE REGLER

Alla uppfödare bidrar till att fler djur används i avel, vilket ökar den genetiska variationen. Bättre att de föder upp än att de inte föder upp.Man måste inte tycka att alla uppfödare avlar ”rätt”, men man måste respektera att deras avel är deras val och inte mitt.Man måste inte älska alla, men man måste uppföra sig civiliserat och artigt.Prata aldrig illa om andras hundar.Kom ihåg att ingen sitter med facit i hand. Att vi tänker olika kanske räddar rasen någon gång i framtiden.Arbeta för öppenhet och ärlighet. Detta kräver kunskap, mod och diplomati.Var stolt över att du föder upp en numerärt liten terrierras. Det är det inte alla som gör! Lär känna uppfödare av andra numerärt små terrierraser och lär av varandra :)