Aktivera hunden inomhus

Nu i höstrusket, och även under den kommande vintern, så kan det vara bra med lite tips på hur man kan aktivera sin hund inomhus i stugvärmen. Här kommer lite tips insänt från en av våra medlemmar:

Jobba för maten!
Låt hunden jobba för sin mat, det finns egentligen ingen anledning att ge hunden sin mat i en skål. Jag tror att de flesta hundar blir gladare över att få använda sin nos och hjärna för att få mat.

1. Den enklaste varianten: kasta ut torrfodret på golvet. Istället för att ge hunden sin mat i skålen så kastar man helt enkelt ut den över ett större område så att hunden får använda sin nos för att leta efter maten. Det kräver minsta möjliga ansträngning av hussar och mattar och man får en glad och aktiverad hund.


2. Mat i kartong: häll maten i en kartong och låt hunden lista ut hur den ska komma åt det. Små kartonger kanske behöver slitas sönder i små bitar och större kanske vältas eller hoppa i, vilket kan vara fantastiskt underhållande för husse och matte att titta på också!


3. Mat i flaska: Häll maten i en pet flaska och låt hunden lösa problemet. Håll koll på hunden så att den inte börjar gnaga i sig plasten, tanken är att hunden ska knuffa runt flaskan med nos och tassar.


4. Stopp! Sprid ut maten framför hunden och låt den bara äta några stycken åt gången. Stoppa hunden med jämna mellanrum och säg sedan varsågod.


5. Muffinsplåten: lägg torrfoder i en muffinsplåt och lägg olika föremål över maten så att hunden får lyfta bort/knuffa runt saker för att komma åt maten.


6. Trix: Hitta på ett nytt trix, t.ex stapla muggar eller barnpyramid. Dessa trix utgår från att hunden hämtar saker och lämnar i husse eller mattes hand. Öka svårigheten genom att flytta runt handen och ändå få hunden att lägga saken i handen. När hunden förstår vad den ska göra kan man hålla handen över muggen eller pyramiden och flytta handen så att muggen/ringen hamnar rätt. I början kan det vara bra att hjälpa hunden lite så att den inte tröttnar när det blir för svårt.

Foton, film och text insänt av Camilla Tallvid och Messi.