Ögonlysning

När man läser i valpannonserna på Annonstorget så har uppfödarna angett information om föräldradjuren, och då kan man bland annat se att det står ”Ögonlysning: UA”. Vad är ögonlysning, och varför gör man det?

Ögonlysning görs för att hitta medfödda defekter eller ärftliga ögonsjukdomar hos hundar som ska gå i avel. Det finns många olika ögonsjukdomar som man tittar efter.

Undersökningen får bara göras av en veterinär som är speciellt utbildad och examinerad för att bedöma ärftliga ögonsjukdomar på hund.

Hur går det till?
Före undersökningen droppas ett pupillvidgande medel i hundens ögon för att man ska kunna se ögats inre delar under undersökningen. Det tar ungefär 20 minuter för pupillen att vidga sig tillräckligt för att påbörja undersökningen som utförs i ett mörkt rum. Veterinären tittar på ögonbotten, iris, lins, näthinna, synnerv, hornhinna och ögonlock med olika instrument.

Undersökningen gör inte ont och brukar gå rätt fort (ca 10 min). Ögondropparna är inte heller obehagliga för hunden. Men eftersom det tar två timmar eller mer innan pupillen drar ihop sig helt till det normala igen är ögat ljuskänsligt, så man ska låta hunden undvika starkt solljus och stark belysning i ett par timmar efter undersökningen.

Du får svaret direkt. Om allt ser bra ut bedöms ögonlysningens resultat var UA (utan anmärkning). Om veterinären ser något som tyder på missbildning eller sjukdom kan veterinären vilja följa upp med ytterligare undersökningar för att fastställa diagnos ifall det inte går att göra direkt.

Efter undersökningen fyller veterinären i intyget och resultatet registreras i SKK Avelsdata.

Vad uppfödare bör känna till
Med hjälp av ögonlysning kan man se tecken på många olika ärftliga ögonsjukdomar och missbildningar som kan ge allvarliga hälsoproblem för hunden. Därför ska det göras innan avel för att förhindra att eventuellt sprida en sådan sjukdom/missbildning i rasen.

Angående ögonlysning står följande rekommendation i RAS (rasspecifika avelsstrategier) för både american hairless terrier och rat terrier:

Ögonlysning utförd av veterinär med specialistkompetens bör göras innan en hund tas i avel och tidigast då hunden uppnått 18 månaders ålder. Då vissa sjukdomar som t ex PRA ofta debuterar sent och utvecklas över tid bör även hundar som uppnått fem års ålder ögonlyses på nytt inom ett år före varje parning. För hundar som uppnått åtta års ålder och har använts i avel rekommenderas ytterligare en ögonlysning.

Som ni ser nedan av SKK Avelsdata så har de svenska american hairless terriers som ögonlysts och finns i deras register varit UA. Dock har det förekommit upptäckter på ögonsjukdomar hos svenska american hairless terriers som ännu inte var registrerade i SKK när ögonlysningen gjordes och vars resultat därför inte registrerats i Avelsdata, så det är viktigt att fortsätta ögonlysa våra avelsdjur!

SKK/uppfödning/hälsa/hälsoprogram/ögon
Vill du läsa mer på egen hand? På denna länk finner du SKKs sida med förteckning över de ögonsjukdomar man söker efter när man ögonlyser, samt deras länkar till information om respektive sjukdom.

Information från RAHT Avelskommitté