Årets Utställningshund

Styrelsen har enhälligt beslutat att från och med detta år införa Årets Utställningshund i RAHT.

Jörgen Lundqvist som brinner för både American Hairless terriers och för utställandet, och som själv är en flitig utställare, kommer att ansvara för att räkna ut poängen och hålla listor uppdaterade. Här på hemsidan finner ni info under fliken Utställning, och där kommer också våra vinnare att publiceras.

Men till att börja med har vi intervjuat Jörgen för att få svar på några frågor.

Varför ska man ställa ut sin hund? Är det inte bara en slags skönhetstävling för hundar?
- Först och främst är ju utställning en fantastiskt rolig hundsport som ger dig massor tillsammans med din hund även i vardagslivet! I all utställningsträning ingår såväl många lydnadsmoment som träning som ger dig en trygg och glad hund. Det här är en hundsport där du tillsammans med din hund alltid lär dig nya saker! Men det finns naturligtvis ett större syfte. Hundutställningar syftar till att få fram sunda och friska hundar som motsvarar rasstandarden. Detta är grunden i vårt avelsarbete och därför otroligt viktigt för våra raser. Om rasstandarden är en idealbild för hur hunden ska se ut och bete sig kan man naturligtvis säga att det är en skönhetstävling, men å andra sidan är domarens bedömning av hundens exteriör bara en del av bedömningen. Lika viktigt i bedömningen är hundens rörelser och temperament. Sundhet och friskhet är det som står i fokus på en utställning. Det är det alla domare letar efter och lyfter fram.

Okej, men varför göra en tävling av det inom klubben?
- I princip alla rasklubbar utser bästa utställningshund. Det finns två tungt vägande skäl till att vi ska ha det i vår rasklubb. Det ena handlar om våra två rasers bevarande och avel. Det andra handlar om att sprida och göra reklam för våra raser, säger Jörgen och förklarar:

- Från och med 2019 krävs det att både hanen och tiken är utställda med minst bedömningen ”Very Good” på en officiell utställning för att få valphänvisning på rasklubbens hemsida. Detta kallas för meritering, och kommer även vara ett krav på de utländska hundar som används till avel med svensk hund om de bor i ett land där man kan meritera sin hund. Vårt redan lilla avelsunderlag kommer alltså att krympa ytterligare framöver om vi inte ställer ut våra hundar! 2017 har jag för mig att det var 47 AHTs som ställdes ut i Sverige. Procentuellt till antalet registrerade hundar var det jättebra! I år har det tyvärr inte alls sett lika bra ut och det har varit ganska tunnsått med AHTs i ringarna.

Hm, ja det vill vi ju ändra, för detta med avelsbasen är ju jätteviktigt! Och vad är det andra skälet du tänkte på?
- Vi har två väldigt ovanliga raser som alltför få hundmänniskor känner till. Hundutställningar är en fantastisk arena att göra reklam för vår ras! Det är en växande sport och även en liten nationell utställning samlar 3-4000 hundar och en hel del publik. De största svenska utställningarna samlar tiotusentals människor såväl på plats som runt om i vårt avlånga land då finaler med mera streamas och följs av engagerade hundmänniskor. Min erfarenhet är att vart vi än kommer på utställningar så möts vi av massvis med seriöst intresse-rade och nyfikna och det är en perfekt plats att möta seriösa hund-köpare som kan hjälpa oss att föra våra hundraser vidare, berättar Jörgen med entusiasm!
- Min förhoppning är naturligtvis att den här tävlingen kan vara en sporre för våra medlemmar att åka på fler utställningar. Nöj er inte med att meritera era hundar – visa upp dem! I alla rasklubbar jag varit med i har det här varit en positiv ”snackis” och jag hoppas att det blir det för oss också. Här har våra uppfödare en jätteviktig roll i att motivera sina valpköpare till att ställa ut sina hundar. Jag är fullt medveten om att inte alla drabbas lika hårt av utställningsviruset som oss som åker Norden runt så gott som varje vecka, men i Sverige är vi bortskämda med att ha ovanligt många utställningar. Vart du än bor har du flera officiella utställningar i din närhet!

Vad är reglerna för tävlingen?
- Det är egentligen väldigt enkelt. Varje hunds fem bästa utställningsresultat under kalenderåret räknas. Poäng beräknas efter vilken bedömning din hund fått. På en utställning med många deltagande hundar i rasen ges det fler poäng och skulle din hund placera sig i BIG och BIS ytterligare poäng. Det som krävs för att delta är enbart att ägarna är medlemmar i rasklubben. I år kommer vi att ha undantagsregler. Betalar man in medlemsavgiften senast den 30 maj räknas årets alla utställningar. Annars gäller resultaten från det datum din medlemsavgift kommit in till klubben. Du behöver inte göra någonting för att delta. Resultaten hämtas från SKKs Hunddata. För valpar (där utställningarna är inofficiella) och de ägare som inte medgivit att ägarskapet visas på hunddata krävs dock att vissa uppgifter skickas in till mig som ansvarar för tävlingen för klubbens räkning, säger Jörgen och fortsätter förklara om tävlingen:

- Tävlingen har olika klasser: Bästa Hane, Bästa Tik, Bästa Veteran och Bästa Valp. Dessutom kommer det att vara en speciell klass – Bästa Uppfödare. Här räknas resultaten samman för de hundar som deltagit (enligt samma principer som i den individuella tävlingen). I de flesta rasklubbar baseras detta på Avels- och Uppfödargrupper men där är vi inte riktigt än. Istället vill vi ge ett incitament till uppfödarna att motivera sina valpköpare att komma ut i ringarna!
Det här är givetvis ingen officiell tävling. Titeln Årets utställnings-hund är en intern klubbtitel. Det handlar framförallt om äran! Vinnarna kommer att uppmärksammas och premieras på RAHTS årsmöte varje år och givetvis att uppmärksammas på hemsidan. Gällande ställning kommer att presenteras 3-4 ggr per år på klubbens hemsida och Facebook, säger Jörgen, och mer utförlig information om reglerna finns på sidan Utställning.

Men våra raser är ju nya – känner domarna till raserna ännu? Kan de göra rättvisa bedömningar redan?
- Sedan i höstas har jag ställt AHT på 11 officiella utställningar i Norden. På nästan alla har AHT dömts av internationellt meriterade och mycket erfarna domare som dömt AHT i såväl USA som runt om i Europa. De kan rasen. På övriga har det varit oerhört pålästa och nyfikna domare som inget hellre vill än att få träffa och känna på fler hundar i rasen. På många utställningar som haft erkänt duktiga AHT-domare har vi haft en publik av andra domare som varit nyfikna på hur rasen bedömts. Många kommer fram och vill prata och har spännande frågor. Hur ska de kunna lära sig mer om de inte får träffa många olika hundar i rasen? Vi måste ut i ringarna och visa upp våra fina hundar! I Sverige har våra domare en mycket lång och bra utbildning – är det något de kan är det att ta fram sunda och friska hundar även om de bara lusläst rasstandarden innan utställningen – trots att de kanske inte alltid haft förmånen att få träffa våra underbara hundar.

Hade det inte ändå varit bättre att vänta med att utse årets utställningshund tills efter domarkonferensen 2020?
- Nej det tycker jag absolut inte. Det viktiga är att vi får ut så många hundar som möjligt i ringarna så fort som möjligt. Om våra raser inte är representerade med mer än 1-2 hundar per utställning (och ibland ingen alls) kommer intresset bland domarna att vara väldigt lågt inför domarkonferensen. Varför lägga ned tid och pengar på en ras som inte ställs ut? Tvärtom är det nu, när nyfikenheten är som störst och de bästa domarna väljs till vår ras, som vi måste visa upp oss extra mycket! Det är nu vi kan skapa ett seriöst intresse. Det är jätteroligt att vi genom de nya Nordic Show-utställningarna får gå in i fler gruppfinaler. Där och på de nationella utställningarna måste vi synas varje gång! Förutom publiken sitter nämligen utställningens alla domare vid ringside och får se vår ras visas upp på första parkett. Jag är helt övertygad om att det är nu vi måste bygga upp en hype kring vår ras som något nytt och spännande. Väntar vi är det försent, säger Jörgen med övertygelse, och sen avslutar han direkt från hjärtat med orden:
- Hoppas verkligen att vi får träffa er vid och i ringarna framöver!

Det hoppas vi också och tackar Jörgen för att han svarat på våra frågor, och för att han tar sig an denna uppgift. Och om ni har fler frågor om detta kan ni skriva frågan i kommentarsfältet nedan så kommer Jörgen hjälpa oss att besvara det med. Eller så kan ni skriva till Jörgen på hans e-post: handling.lundqvist@gmail.com

Hoppas alla känner sig taggade nu att bege sig ut i ringarna och ställa våra fina hundar. Lycka till!