Vad säger hunden? - Med rösten

Hundars kommunikation är otroligt intressant för oss hundälskare, och även bra att känna till om man är lite hundrädd. Och som alla vet så kommunicerar de med bra mycket mer än med rösten, men tänkte börja där, och skriva om de andra sätten i framtida inlägg.

Hundar skäller inte bara för skällandets skull, även om det kan kännas så ibland. Det är naturligt för hundar att skälla, pipa, morra och yla. Det gör dom för att uttrycka sig och kommunicera med både oss och andra hundar och djur. Och våra raser är bra på att göra sin röst hörd.


Vad betyder ylandet?
Inte alla hundar ylar, men har man en hund som ylar så kan man tycka att det låter hjärtskärande. Som att hunden är ledsen.

En anledning till att hunden ylar är för gemenskapen med de andra i flocken, eller för att få kontakt när de skilts åt från flockmedlemmar. Till exempel för att återförenas med matte och husse som gått hemifrån och tycks kommit bort, så de ska hitta tillbaka hem till sin vovve. Hunden ylar alltså för att den inte vill vara ensam åtskild från flocken. Eller så till exempel ylar hunden för att den vill ha sällskap av grannens löptik, eller tiken som hålls åtskild från honom på övervåningen för att det inte ska bli valpar. Och för att hon ska veta var exakt någonstans hon kan hitta denna mycket parningsvillige hannen, taggad och redo för en dejt. En annan anledning är att det kan triggas igång av höga ljud/toner, som viss musik och sång, eller sirener. Det skulle ju kunna vara en kompis långt bort som ylar att han gått vilse. Det händer också att hundar ylar för att tala om för andra djur som närmar sig att det här är faktiskt mitt revir.


Varför skäller hunden?
Det finns alltid en anledning, och anledningarna är många. Men att skälla för att irritera dig och reta upp grannarna är inte en av dom ;)

Hunden vill varna eller uppmärksamma dig på något, som till exempel att någon knackar på dörren eller passerar oförskämt nära ert revir. Det här skallet låter skarpt, högt och med en auktoritativ mörkare ton. Stress kan få hunden att skälla för att försöka lugna sig själv. Det är ett skall med en hög ton och blandas ofta med pip och gnäll. Ett skall du säkert känner igen är när din hund helt enkelt vill ha din uppmärksamhet, det där "Hallå, kolla på mig!"-skallet. En del hundar kombinerar detta med lite pip och gnäll också för att få din fulla uppmärksamhet. Pip-gnället funkade ju på deras mamma när de var valp, och de vet mycket väl om det sen fortsatte funka på matte och husse. Särskilt valpar och unghundar skäller i ren iver och busighet när de är exalterade, vill att du ska leka med dom, eller när de leker med andra hundar. Man riktigt hör på skallet hur ivriga de är. Blotta tanken på att leka eller gå ut på promenad, när du tar fram bollen eller kopplet, är bara sååå kul!! Wihoo!!! Hunden skäller för att svara en annan hund i huset eller i kvarteret. En uttråkad hund kan stå och skälla enformigt i vad som kan kännas som en evighet för att göra av med energi och för att den känner sig ensam. Detta vill man givetvis undvika, och det gör man bäst genom att förebygga. Kanske din hund behöver aktiveras mer eller behöver en kompis?
Är det synd om hunden som piper/gnäller?
Lite nämndes här ovan om sammanhang när hundar piper, men här är några fler anledningar: Den vill att du ska hjälpa den med ett fysiskt eller känslomässigt behov; som att hunden behöver gå ut på toa, är hungrig/törstig, vill ha leksaken, känner sig ensam och vill ha din uppmärksamhet. Många hundar piper när de ser eller hör valpar. Ungefär som vi pratar babyspråk till bebisar. Hundar som kommit högt upp i åren och börjar bli lite senila och förvirrade kan börja pipa och gnälla mer. Hunden har ont. Börjar din hund plötsligt pipa väldigt, se då efter om hunden har skadat sig eller har ont någonstans. Och misstänker du att så är fallet bör du rådfråga din veterinär.
Är hundar som morrar aggressiva?
Det finns fler skäl än många tror till att en hund morrar. Morrandet är också en viktig del i hundens kommunikation. Du har inte lyssnat. En hund som gjort upprepade försök att till exempel visa att den vill bli lämnad ifred och sova, men som du fortsätter hålla på med kommer till slut att morra för att säga "Nu får det för sjutton vara nog! Ge dig innan jag tappar humöret!". Det här scenariot ser man ofta med barn som vill försöka leka med en hund som verkligen inte vill just då. Endel menar då att hunden är aggressiv mot barn, vilket är orrättvist när det faktiskt är vi vuxna som måste lära barnen att respektera en hund som inte vill leka just nu utan behöver få vara ifred. Lek och bus! Om hunden ivrigt gör lekgest och morrar betyder det "Kom igen då! Nu kör vi!". Som valpen i filmklippet ovan, som försöker få igång en föga intresserad katt att leka :) Ofta morrar hunden lite när du leker dragkamp, eller när två hundar leker med varandra så hör man hur de morrar. Det är en vanlig och normal del av leken när de till exempel brottas och tuggar på varandra. Men var ändå uppmärksam på kroppsspråket i övrigt så att inte leken spårar ur till ett bråk. Rädsla. Om hunden till exempel träffar en främling som känns skrämmande morrar hunden för att säga "Usch, håll dig borta från mig!" Hunden har ont. Du märker att hunden morrar när du rör den kroppsdelen som smärtar, eller morrar för att visa att hunden inte vill inte att du tar i den över huvudtaget. Har hunden mycket ont är den ofta även rädd. Den kan koppla vårdpersonalen till smärtan eftersom de varit där och petat, och därför tycka att personalen är otäck och morra åt dom. Om hunden vaktar sitt revir kan den till exempel morra åt en oinbjuden besökare som står vid grinden för att tala om att "Du hör inte hemma här, och jag är fullt beredd att vakta mitt revir och flocken". Det här är alltså en varning, och hunden skulle absolut kunna bli aggressiv om du ändå kliver in på tomten utan att känna hunden och familjen som bor där. Vissa hundar vaktar sina saker. Då betyder morrandet "låt bli mitt ben hörru, det är mitt!". Man skulle kunna kalla detta aggressivt eftersom hunden kanske är fullt beredd att bita en person som tar benet ifrån den, så det är bra att träna bort sådana tendenser redan från början. Det finns givetvis mer intressant att säga om detta, och man kan inte bara gå på vad en hund säger med rösten, utan man måste också se till hela kroppspråket. Mer om det i ett framtida inlägg :)