Hudcancer hos hund
Av våra sällskapsdjur så är det hundar som drabbas mest av tumörer. Hudtumör är den allra vanligaste cancerformen, som står för 45 procent av diagnoserna, och som slår brett mot alla raser oavsett kön. Hos hundar över fem år syns en radikal ökning av alla typer av cancerformer.
En orsak till ökningen av hudcancer är de osunda sol-vanor som vi människor själva har och för över till våra hundar genom att deras liv anpassas efter oss. Men också en högre kvalitet på djursjukvården som leder till att hundar lever längre och hinner utveckla tumörer i högre utsträckning.
Vad kan hundägare göra
Eftersom hudcancer har en så stor procentdel av cancer hos hund är viktigt att ta hudförändringar på allvar, och särskilt för oss som har nakna AHT med så utsatt hud för solexponering.
Det är viktigt att förstå att de vita partierna på en hunden har absolut inget pigment alls, så var därför extra uppmärksam på dessa partier.
Skydda din hund från solen genom att antingen hålla hunden borta från solexponering när solen är som starkast, eller genom att skydda huden med solskyddsfaktor (förslagsvis spf 15) och/eller kläder som skyddar.
Undersök din hund. Gå igenom hundens kropp regelbundet och noga från topp till tå. Kläm och känn längs med hela kroppen ner till varje tass. Känn mellan trampdynorna. Titta i öron och mun, glöm inte att titta under tungan. Lyft på svansen och titta på området kring anal-öppningen. Känn på lymfkörtlar och juver. Se hur hunden rör sig, finns någon hälta, verkar djuret ha ont någonstans?
Upptäcker du en knöl, börja med att bara notera den, och håll sedan koll på om den växer. Känn på knölen varje vecka. Växer den ska du kontakta veterinär. Var också uppmärksam på sår som vägrar läka.
Hudtumörer kan variera i utseende och sjukdomsgrad. Elakartade tumörer är ofta hårlösa eller såriga och växer i olika grad. En del växer långsamt, andra snabbt och sprider sig.
Det finns flera orsaker till att hunden får knölar och ojämnheter i huden, och i de flesta fall är de ofarliga (men ibland besvärande för hunden). Godartade tumörer är ofta vårtor, fettknölar eller talgkörtel-inflammationer.
I en del fall kan det dock röra sig om en elakartad tumör och därför är det bra att ha för vana att känna igenom sin hund, och om du då upptäcker nåt som känns onormalt är det lämpligast att uppsöka veterinär för att få det undersökt.
Behandling
Misstänker veterinären att en förändring är elakartad tas ett cellprov. De flesta tumörer avlägsnas med ett kirurgiskt ingrepp. Strålning och behandling med cytostatika är andra behandlingsmetoder som kan förekomma.
En nyare behandling kan man läsa om på slu.se:
"Vaccinationer som stimulerar hundens eget immunförsvar att bekämpa tumörcellerna är nya behandlingar som man tror mycket på inför framtiden eftersom melanomen är immunogena tumörer.
På SLU håller vi vi för närvarande på att forska om en ny behand-ling av melanom med ett immunostimulerande vaccin i samarbete med en forskargrupp på Akademiska sjukhuset. Resultaten av dessa vaccinationer är lovande och finns redan publicerade både i en veterinärmedicinsk tidskrift och vid medicinska kongresser."
Prognos
Prognosen har en stor variation beroende på vilken typ av hudcancer det handlar om. Enligt SLU så är maligna (elakartade) melanom i huden på hund precis som på människa en mycket allvarlig sjukdom som tyvärr ofta har en dålig prognos. Men precis som för människor ökar chansen att blir återställd ju tidigare tumören upptäcks.
Så kom ihåg att: