Att avla eller inte avla...
Har du funderat på att ta valpar på din tik? Eller låta din hanhund gå i avel? Du kanske har hört att avelsbasen i rasen är liten och tänker att din hund kan bidra, och undrar vad det i så fall skulle innebära och hur du kan gå till väga.
Eller du kanske inte tänkt låta din egen hund gå i avel, men tycker att det är ett intressant ämne. I så fall är denna blogg-artikel för just dig! :)
Är min hund lämpad för avel?
Det kan mycket väl vara så att just din hund har något värdefullt att bidra med till rasen. Din hund kanske har en ny blodlinje som är värdefull att ta vara på. Eller så kanske din hund har ett väldigt trevligt temperament, är exteriört fin, och har god hälsa. För husse och matte är ju den egna hunden den absolut raraste och vackraste vovve som finns, och så ska det givetvis vara! Men hur vet man rent objektivt att ens egen hund är lämpad för avel?
Är uppfödning något för mig?
Om du efter detta har kommit fram till att din hund är lämpad för avel så är det dags att noggrant läsa på om vad uppfödning innebär innan du kan planera din första valpkull. Först måste du skaffa dig tillräckliga kunskaper om parning, dräktighet och valpning. Hur väljer man en lämplig partner till sin hund? Detta är jätteviktigt eftersom det inte bara påverkar valpkullen utan troligen även rasens utveckling. Hur går parningen till? Vad händer under dräktigheten? Hur går en valpning till, och vad är normalt och inte? Och hur tar man hand om valpar fram tills dom är leveransklara? Hur mycket jobb innebär det? Och hur mycket kostar det att föda upp en kull?
Förutom att ta reda på svaren på dessa frågor måste du också känna till vilka riktlinjer och regler som gäller och vilka avtal som ska undertecknas.
Var hittar jag informationen?
Rasklubben. Ett tips är att du börjar med att ta en titt på den rasspecifika avelsstrategin, RAS, för just våra hundraser. De finner du här på RAHT hemsidas flik Avel & Hälsa. Svenska Kennelklubben har grundregler som du behöver känna till. Alla medlemmar i SKK är skyldiga att följa dessa regler. På deras hemsida finner du information om avelsetik, uppfödaretik och försäljning. Ladda gärna ner och läs deras två broschyrer: Att föda upp Hundar, och Avel. Uppfödare. Känn dig också fri att prata med bland annat din egen hunds uppfödare och be om information om vad du behöver tänka på och vad det innebär att föda upp en kull. När du väl läst på ordentligt och beslutat dig för att låta din hund gå i avel så är det dags att hitta en lämplig partner till din hund. Deras stamtavlor ska jämföras och även hundarnas styrkor och svagheter. Det bör göras i god tid före planerad parning och är ett spännande och roligt pyssel!Som tikägare kan det också vara bra att redan nu börja fundera på om du vill skaffa ett kennelnamn.
Och för dig som är hanhundsägare är det bra om du tänkt igenom i förväg vad du vill ha i ersättning för en parning.
Hoppas detta var lite till hjälp för er som går i avelstankar. Lycka till!